Kokemuksia Psyconin henkilöanalyysistä

Kävin pari viikkoa sitten Psyconin järjestämässä henkilöarvioinnissa, joka heidän kotisivujensa mukaan “tuottaa tietoa henkilön persoonallisuudesta, motivaatiotekijöistä, johtamistyylistä sekä työskentelytavoista”. Tuloksia hyödynnetään mm. “johtamis- ja yhteistyötaitojen kehittämisessä sekä yksilöllisessä perehdyttämisessä ja kehityssuunnitelmien laadinnassa”. Ymmärtääkseni testi kuuluu usein myös rekrytointiprosessin viimeiseen vaiheeseen, jossa rekrytoiva yritys haluaa myös ulkopuolisen ammattilaisen näkemyksen kandidaatin sopivuudesta kyseessä olevaan tehtävään.

Ennen varsinaiseen testipäivään suuntaamista yritin etsiä ihmisten omakohtaisia kokemuksia internetin ihmeellisestä maailmasta löytämättä kuitenkaan mitään mainitsemisen arvoista. Siitä johtuen päätin jakaa oman kokemukseni, mikäli jollakin teistä on kyseinen arviointi jossain vaiheessa edessä.

Kysykää ihmeessä, jos joku jäi vielä askarruttamaan, vastaan mielelläni. 

Pyscon henkilöarviointi

Arviointi alkoi kohdallani ennakkotehtävillä, jotka tuli täyttää sähköisesti ennen testipäivää.  Kyseiset tehtävät olivat monivalintakysymyksiä erilaisista tilanteista ja niissä tuli valita itseään parhaiten kuvaava vaihtoehto. Kysymyksiä oli parisen sataa kappaletta, joten “taktikointi” johtaa luultavasti vain hyvin ristiriitaisen kuvan antamiseen. Vastasin itse kysymyksiin täysin rehellisesti ja suosittelen tätä vahvasti. Koen, että on myös minun etuni, että tulokset vastaavat todellista minua.

Itse arviointipäivä kesti yhdeksästä kolmeen ja se piti sisällään mm. päättely-, kirjoitus-,  sekä lueutunymmärtämistehtäviä. Lisäksi oleellisena osana päivään kuului myös ryhmätehtävä, jonka kulkua tarkkailtiin sivusta sekä noin tunnin mittainen psykologin haastattelu, jossa haastatteleva psykologi kysyi erilaisia kysymyksiä mm. taustoihin ja tulevaisuuteen liittyen. Pidin päivästä kovasti ja saatuani tulokset, noin viikkoa myöhemmin, koin niiden vastaavan melko hyvin omaa näkemystä itsestäni.

Oma henkilökuvani piti sisällään mm. seuraavanlaisia kohtia:

“Hän on työhönsä innostuneesti ja omistautuvasti sekä myös tarkasti ja tunnollisesti paneutuva, valmis uurastamaan ja huolehtimaan luotettavasti töistään.”

“Paineen alla hän toimii asioihin keskittyen ja on päämäärätietoinen. Vaatimusten kasvaessa hän on yleensä huolellinen, joskin haluaa myös vahvasti onnistua vaikuttaen kykenevältä työskentelemään itsenäisesti laittaen omaa osaamistaan ja ideoitaan likoon.”

“Ongelmanratkaisussa hän tarvinnee, vaikka haluaakin toimia luovasti, taustatuekseen faktoja ja lukuja ja vaikuttaa sinänsä olevan johdonmukainen ja keskittymiskykyinen sekä pystyvän varsin itsenäiseen päätöksentekoon.”

“Hänellä on itseluottamusta ottaakseen yhteistyötilanteissa aloitteista roolia sekä kantaa asioihin. Häneltä löytyy myös halua tehdä asiat mahdollisimman hyvin ja sitä kautta vastuunottoa. Hän voikin tulla vahvaksi osaajaksi, ja hänellä on halua oppia ja syventää osaamistaan omassa työssään.”

Vahvuuteni olivat psykologin mielestä:

 • omatoiminen ja itseään toteuttava sekä samalla suunnitelmallinen, ahkera ja laadukkaaseen tekemiseen ja onnistumiseen tähtäävä työskentely
 • vaikuttamis- ja yhteistyötyyliltään asiakaspalvelukykyinen, ulostuloltaan asiallisen sujuva sekä vaikuttamishaluinen, osallistuva ja vastuuta ottava
 • Luottaa kokemukseensa, on enemmän kiinnostunut kehittämispainotteisesta roolista

ja kehittämisalueet:

 • onnistumisen tarve korkealla; suorituspaine voi tuoda varmistamisen tarvetta; oman vastuualueen ja myös oman suorituksen kontrollointi voi korostua
 • onnistumisen ja positiivisen minäkuvan säilyttämisen tarve voi tuoda haasteensa myös kritiikin käsittelyssä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voiko testiin valmistautua?

Testiin ei voi varsinaisesti valmistautua muutakuin nukkumalla hyvät yöunet, syömällä ravitsevan aamupalan ja saapumalla paikalle avoimin mielin. Mielestäni tämä kannattaa nähdä tilaisuutena oppia lisää itsestään.

Tsemppiä kaikille henkilöarviointiin suuntaaville! 🙂

 

5 thoughts on “Kokemuksia Psyconin henkilöanalyysistä

 1. Kiitos kivasta postauksesta. Jäi mietityttämään voiko analyysin vain mennä vai maksaako se jotain? Pitääkö ensin olla työpaikkailmoitus, jossa analyysin tekee psycon.

  1. Kiva kuulla, että tykkäsit. 🙂 Varmistin asian ja testiin mennään aina jonkin yrityksen lähettämänä sen jälkeen kun yritys on ensin itse haastatellut henkilön. Myös yrityksessä jo työskentelevä henkilö voidaan ns. “potentiaalikartoittaa” testien avulla sellaisissa tapauksissa, joissa mietitään hänen tulevaisuuttaan yrityksessä. Kaikissa tapauksissa yritys maksaa testit.

   1. Laitoin heille myös kyselyä, että miten päästä testeihin. Kiinnostaa kyllä. Sinulla muutenkin todella valoisaan tekstiä ja todella rohkeasti ja avoimesti uskallat kertoa itsestäsi

 2. Kiitos palautteesta! Täytyypäs kurkata sinunkin blogiin. 🙂

Comments are closed.