Itsenäisyyspäivän kuulumisia #suomi100

Ensinnäkin, mitä ihaninta itsenäisyyspäivää!

Heräsin vajaa tunti sitten ilman herätyskelloa, sytytin kynttilät ja otin aamupalan sänkyyn. Olemme kutsuneet vanhempani illalla syömään, vaikka ajomatkaa nyt hieman onkin. Meillä on ollut perinteisesti tapana syödä yhdessä juhlaillallinen näin 6.12, mutta valitettavan usein en ole päässyt paikalle, sillä olen asunut kaukana ja tullut kotiin vasta jouluksi. Tämä vuosi on muutenkin poikkeuksellinen johtuen siitä, että ruoka on ensimmäistä kertaa minun vastuullani. Tämä hieman jännittää, sillä en todellakaan ole mikään natural hostess. Olen suunnitellut menun koostuvan siten, että alkuruokana tarjoillaan punajuuri-kookoskeitto, pääruokana härkiskäristys ja perunamuusi puolukkasurvoksella ja jälkiruokana vegaaninen suklaamousse. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että tämä tulee vielä muuttumaan..

Näin itsenäisyyspäivänä on mielestäni mukava pysähtyä hetkeksi miettimään myös Suomea ja sen merkitystä. Minulla oli nuorena kova palo päästä ulkomaille asumaan, sillä halusin tutustua uusiin kulttuureihin, ihmisiin, paikkoihin ja kieliin. Lisäksi Suomen talvi tuntui raskaalta ja olisin mielelläni painunut Muumien tavoin talviunille ja herännyt vasta kevätauringon paisteeseen. Ulkomailla asuminen kuitenkin kasvatti- ei ainostaan minua vaan myös arvostustani Suomea kohtaan. Maata, jossa yhdistyisi näin vahvasta korkeatasoinen koulutus, kunnallinen terveydenhuolto, turvallisuus ja puhtaus on vaikea löytää. Tässäkin tapauksessa etäisyys toi perspektiiviä.

Siitä huolimatta, että olen valinnut matkustella ja asua ulkomailla, olen aina ollut ylpeä suomalaisuudestani (unohtamatta sitä, että olen kotoisin Lapista- “where Santa lives”). Vaikka en vieläkään sulje pois mahdollisuutta siitä, että jossain vaiheessa kotini olisi jälleen Suomen ulkopuolella olen äärimmäisen kiitollinen siitä, että olen syntynyt juuri tänne.

Onnea vielä 100- vuotias Suomi!

Nyt painelen salille ja sitten olisikin vuorossa siivoilua, kokkailua, illallistamista ja tietysti Linnan juhlia.