Missä sun koti on? Ajatuksia ja kuvia NYC- asunnolta

Se missä kotini on, on mietityttänyt minua useaan otteeseen elämäni aikana. Yhdessä välissä ajattelin sen askarruttavan siksi ettei kotini ole missään, kunnes tajusin, että koti on oikeastaan niin monessa paikassa.

New York Home

Muutin kotoa yhdeksännen luokan jälkeen Ouluun opiskelemaan. Rakas ystäväni muutti kanssani ja muistan kutsuneeni meidän pientä soluasuntoa kodiksi, vaikka koti oli myös vanhempien luona Torniossa. Myöhemmin koti oli myös monessa muussa paikassa, kuitenkin aina vain väliaikaisesti.

New York Apartment

Amsterdam on tunnetusti expat- kaupunki, jossa on paljon ulkomailta töiden perässä muuttaneita ihmisiä. He eivät ole tulleet jäädäkseen vaan tekemään töitä kerryttääkseen työkokemusta tai kokeakseen uutta.

Kun päätin lähteä kaupungista valtasi minut suuri tyhjyyden tunne. Tiesin koko ajan, että paikka olisi minullekin vain väliaikainen enkä asettuisi sinne aloilleni, mutta se tuntui silti jollain tapaa kodilta. Sieltä saadut läheiset ystävät tekivät olon todella kotoiseksi.

IMG_8907

Lähdettyäni halusin viettää aikaa perheen ja Suomessa asuvien ystävien kanssa, halusin palata kotiin. Samalla mietin silti, onko Tornio samalla tapaa enää koti? Syy sellaiseen ajatteluun oli, että ajattelin ettei siellä olisi esimerkiksi työtä, jota voisin tehdä loppuelämäni- joten sekin olisi väliaikaista. Uskon myös, että se etteivät vanhempani asu enää lapsuuden kodissani vaikutti tunteeseen, sillä uuteen taloon ei ole niin paljon sidonnaisia muistoja. Nyt vasta ymmärrän, että ajattelin ettei koti ole koti jos se ei ole jollain tavalla pysyvää.

NYC Apartment

Kuitenkin kotiseudulle palattuani, oli olo kotoisa- perheen läheisyys on arvokkainta mitä tiedän.

New York Asunto

Toisaalta myös nyt kun vierailen ystävän luona, joka teki Oulun kodista kodin, tai ystävän luona, joka sai Amsterdamin tuntumaan kotoisalta valtaa minut todella rauhallinen olo. Heidän kodeissaan näen paljon heitä itseään ja siellä voi olla täysin omaitsenä, mikä tuntuu turvalliselta.  Ymmärrän “home is where your heart is”- lainauksen merkityksen ja samalla sen vaikeuden kun rakkaita on useammassa kuin yhdessä paikassa.

New York Asunto

“You will never be completely at home again, because part of your heart always will be elsewhere. That is the price you pay for the richness of loving and knowing people in more than one place.”

-Miriam Adeney

IMG_8910

En tiedä yhtään minne tulen loppupeleissä asettumaan, mutta ymmärrän ettei minun tarvitsekaan tietää sitä juuri nyt. Voin ainoastaan olla siellä mikä juuri silloin tuntuu oikealta, luultavasti se muodostuu paikaksi, jota voin kutsua taas kodiksi.

Koen, että kodin muodostavat ihmiset ja tietynlainen tunne, siitä, että juuri siinä on hyvä. Kodissa voi olla oma itsensä ja sen välittömässä läheisyydessä voi toteuttaa itseään ja kokea kuuluvansa joukkoon. Koti ei ole paikkaansidonnaista vaan sen voi halutessaan rakentaa uudelleen- jos on onnekas, voi tuntea olevansa kotona monessa paikassa.

IMG_8981 copy

Missä teidän koti on? Onko teille aina ollut selvää, että kotinne on siellä mistä olette kotoisin vai onko se kenties jossain ihan muualla?

ps. New Yorkissa kaikki todella hyvin! Päivät ovat lentäneet siivillä ja joka päivä on ollut nauruntäyteinen ja kaikinpuolin onnistunut- niistä lisää myöhemmin. 🙂

Museopäivästä väsynyt Jenni kiittää ja lähtee nyt sänkyyn! Pehmeät vaaleanpunaiset yksisarvistossut ovat muuten viiden dollarin löytö ja ne on mukava sujauttaa jalkaan aina pitkän päivän jälkeen.. 😀