Kuinka tulla onnelliseksi? Miten minä tein sen?

Kirjoitin hetki sitten siitä mitä koen onnellisuuden olevan, mutta koska kaikki ajatukseni eivät mahtuneet yhteen postaukseen halusin vielä jatkaa samalla aiheella. Tämän tekstin muotoilu oli haastavaa, sillä tarkoitukseni oli raottaa omaa matkaani onnellisuuteen tavalla, joka inspiroisi ja motivoisi, kuulostamatta kuitenkaan kaikkitietävältä saatikka siltä, että kirjoittaisin eksperttinä lukijan yläpuolelta.

Haluankin siis korostaa, että kyseessä on ainoastaan omiin kokemuksiini perustuvat oivallukset vinkkien muodossa. Mahtavinta olisi jos kohdat voisivat auttaa jotakuta para aikaa samankaltaisia asioita läpikäyviä, mutta olisi myös hienoa jos ne herättäisivät ajatuksia.

Oma matkani onnellisuuteen ei todellakaan ollut helppo ja elokuvamainen, jossa vastoinkäymiset mahtuvat yhteen lauluun hauskaksi koosteeksi. Minulle onnellisuuden ymmärtäminen vaati pysähtymisen lisäksi itseni löytämisen ja sen tyhjyyden tunteen kohtaamisen, joka tuli kun ei yhtäkkiä ollutkaan seuraavaa tavoitetta mielessä. Valehtelematta koko prosessi oli raskas ja puuduttavan hidas (olen henkeen ja vereen “kaikki mulle heti nyt”- tyyppi), mutta siinä samalla kun hyväksyin lopullisen keskeneräisyyden oivalsin vihdoin onnellisuuden. Luonnollisesti olen ollut onnellinen myös aikaisemmin elämässäni, mutta vasta alkuvuodesta aloin tuntea tervettä onnellisuutta, joka ei ole riippuvainen mistään tai kenestäkään muusta kuin itsestäni.

Jos elät parhaillaan suorittamiskierteessä, jossa mikään ei tunnu enää miltään tai koet olevasi hukassa, kenties muuten vain onneton, toivon sydämeni pohjasta, että allaolevista itse keksimistäni (ja kokemuksen kautta toimiviksi toteamista) vinkeistä voisi olla apua.

Tästä tuli täysin vahingossa 12 step program, mitä alcoholics anonymous (AA) ryhmässäkin käytetään..

 1. Ensimmäiseksi tiedä, että et ole tuntemuksiesi ja ajatuksiesi kanssa yksin. Kaikki käyvät läpi samanlaisia vaiheita ennemmin tai myöhemmin. Ne jotka eivät ymmärrä sinua, eivät luultavasti ole vielä kokeneet vastaavaa.
 2. Ymmärrä, että niin suunnan hukkaaminen kuin pettymyksetkin kuuluvat elämään. Eikö elämä mennytkään niinkuin olisit sen toivonut menevän? Se, että petyt tai epäonnistut jossakin ei määrittele sinua saatikka sinun arvoasi ihmisenä. Me kaikki horjumme joskus- se on elämää.

  “It’s not how many problems we have but how we deal with them that defines us”

 3. Aloita ilon ja onnellisuuden etsiminen pienestä. Huomaatko tulevasi hyvälle tuulelle liikkuessasi? Entä ystäviesi seurassa? Saatko hyvän mielen auttaessasi toisia? Kirjoita ylös nämä pienet asiat ja tee niitä joka päivä. Kun tuntuu siltä, että mikään ei kiinnosta, innosta tai saa sinua hymyilemään älä yritä keksiä tulevaisuuden ammattia tai seuraavaa loogista askelta elämässä- tee pieniä arkisia asioita.
 4. Uskalla pysähtyä. Mieti millainen ihminen oikeasti pohjimmiltasi olet? Jos et ole tyytyväinen siihen, mitä sinusta on tullut, sinulla on halutessasi täysi oikeus muuttua ja kehittyä. Joskus kiireisessä elämässä voi hukata itsensä, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä olla juuri sellainen kun on aina halunnut. Jos pohjimmaltasi haluat olla ystävällisempi, positiivisempi tai vaikka rohkeampi- voit tulla juuri sellaiseksi.
 5. Ymmärrä, että olet hyvä juuri tuollaisena. Se, että haluat kehittyä ihmisenä ei tarkoita, että olisit huono tällä hetkellä. Vietät koko loppuelämäsi itsesi kanssa ja päätät itse millaista seuraa itsellesi olet. Kukaan ei ole samanlainen kuin sinä ja se on rikkaus. Itsensä hyväksyminen kaikkine virheineen on avain tasapainoiseen ja onnelliseen elämään.
 6. Ole rehellinen muille ja ennen kaikkea itsellesi siitä kuka olet. Uskaltamalla olla juuri sitä mitä on saa huomaamattaan eläämäänsä samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa voi tuntea yhteenkuuluvuutta. Tiedät myös, että elämässäsi olevat ihmiset rakastavat sinua juuri sellaisena kuin oikeasti olet.
 7. Ole kärsivällinen. Alku on hankalin, pelottavin ja turhauttavin- se helpottaa kyllä. Luonnollisesti välillä tulee huonoja päiviä, mutta se ei tarkoita, että et olisi edistynyt. Anna prosessille aikaa.
 8. Älä ikinä tyydy tai jää tuleen makaamaan. Mieti onko joku elämän osa-alueistasi pahasti pielessä? Vaikka parisuhde tai työ eivät voikaan mystisesti tehdä sinusta onnellista on silti tärkeää tiedostaa jos ne saavat sinut jatkuvasti onnettomaksi. Kyllä, itsekin ihmisenä tiedän, että olisi helpompi jäädä työhön tai suhteeseen, jossa on ihan hyvä, mutta tiedän myös, että on niin paljon parempaa. Tiedosta asia ja tee jotain sen eteen. Joskus pelkkä kissan nostaminen pöydälle saattaa riittää. Negatiivisten asioiden eliminoiminen tekee automaattisesti tilaa positiivisille asioille.
 9. Mieti millaisilla ihmisillä ympäröit itsesi. Ihmiset muuttuvat ja välillä on hyvä kyseenalaistaa onko elämässä kannustavia ja positiivisia ihmisiä, jotka ovat aidosti iloisia puolestasi vai onko lähelläsi ihmisiä, jotka ovat jatkuvasti negatiivisia, jopa katkeria? Ketään ei tarvitse armottomasti pyyhkiä pois elämästä varoittamatta, mutta asian voi ottaa henkilön kanssa puheeksi. Sillä millaisia ihmisiä elämässä on, on valtavan suuri vaikutus omaan onnellisuuteemme.
 10. Jos haluat jotakin, tee kaikkesi sen eteen, mutta päästä myös irti menneestä. On tärkeää ymmärtää, että kaikkiin asioihin ei yksinkertaisesti voi itse vaikuttaa ja jotta voi olla onnellinen, on nämä asiat hyväksyttävä. Surullinen, pettynyt ja vihainenkin saa olla, mutta ei liian kauan- lopulta on vain hyväksyttävä.

  “Accept what you cannot change, change what you cannot accept”

 11. Usko itseesi. On mahtavaa jos ympäriltäsi löytyy ihmisiä, jotka uskovat sinun pystyvän mihin vain, mutta sillä pääsee vasta alkuun. Sillä, että uskot itse itseesi on eniten merkitystä.
 12. Ymmärrä, että onnellisuus on loppupeleissä kiitollisuutta. Arvosta niitä asioita, joita sinulla jo on sen sijaan, että keskittyisit niihin mitä sinulta puuttuu. Kenelläkään ei ole kaikkea eikä tarvitsekaan olla.

  “The happiest people don’t have the best of everything, they just make the best of everything”

  On sinun vastuullasi tehdä elämästä juuri sellaista mitä olet aina halunnut sen olevan ja sinä jos joku pystyt siihen, kunhan vain päätät pystyväsi.

Onnellista viikonloppua kaikille! 🙂